Så vart ska man spendera del 2

I förra inlägget skrev jag lite om vart jag tycker man ska spendera sina pengar istället för att konsumera de på skit. Då handlade det om upplevelser och minnen osv, vilket då enligt mig är mycket värt. Men det finns ett till område:

Tjänster och hushållsnära tjänster

Syftet med att spendera pengar här är att spara tid, betala för att spara tid. Det här är ett typiskt område där jag tycker att folk är dumsnåla och även jag har varit det tidigare. Men jobbar man hårt på sitt jobb/företag eller vad man nu gör och har pengar, är det inte bättre att använda de pengarna till att lösgöra extra fritid än att spendera så stor del av tiden med sånt som städning?

Städ:

Det var den första ”tjänsten” jag började med, det är nog 6 år sen nu. Jag kanske inte har nämnt det men jag bor inte heltid i Sverige men på den tiden gjorde jag det, poängen är att det är ganska dyrt med tjänster i Sverige men jag tycker ändå det är värt det, till en viss gräns. Städning är värt det. En gång i veckan kom en tjej och städade, hon dammsög dammade och våttorkade golven, 3 timmar i veckan. Med det kan man ju säga att jag sparade in 12 timmar i månaden till fritid, fast i ärlighetens namn skulle jag aldrig ha städat 3 timmar i veckan om jag städat själv, men lite iaf. Så räknar att jag sparade in 2 timmar i månaden samt att jag alltid hade ett rent och fint hem(vilket är mer än man kan säga om de flesta ungkarlars lyor, om jag får gissa). Nu är jag utomlands och har också städ 1 gång i veckan, lite billigare, 40kr i veckan betalar jag för det.

Tvätt

Den här kategorin är ju nästan lite taskig för alla er Sverige-boende. Det är nämligen alldeles för dyrt i Sverige att lämna in kläderna på tvätt. Jag provade något år sen, lämnade in 2-3kg på ett tvätteri och det kostade ca 400kr, det är för mycket. Kanske lämnade jag in på fel ställe, tror det var en kemtvätt och att det finns tvätteri med rimligare priser. Men som sagt bor jag utomlands nu och skulle aldrig få för mig att tvätta. 15kr/kg betalar jag för tvätt nu. Hade jag bott heltid i Sverige hade jag nog försökt få tag i någon gymnasiestudent som kunde tvätta åt mig för en hundring eller så.

Det var de stora kategorierna och de som jag tycker är mest värda. Sen finns det även andra mindre områden som kan vara värda. Kommer kanske ett till inlägg om detta i framtiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *