Spara 36200 Utan Att Spara

Vad som satte stenen i rullning för mig var när jag insåg hur mycket jag betalade varje månad för egentligen ingenting.

Internet

spara pengar på billigare internetMin internet-leverantör kom för många år sen ut med ett alternativ till snabbare bredband, jag var självklart tvungen att ha det snabbaste. 700kr/månad. Så vad gjorde jag på internet? Jag spelade lite onlinespel, blev det någon skillnad? Nej. Jag kollade youtube-videos och andra videotjänster, gick det långsammare? Nej. Jag surfade och jag tror du kan gissa om det gjorde någon skillnad.

Så när jag några år senare började få upp ögonen för att dra ner mina fasta utgifter blev bredbandet första åtgärden. Min internet-leverantörs billigaste internet kostade 250kr/månad och det räckte gott och väl till allt jag använde det till.

Vi räknar lite på vad mitt lilla internetäventyr kostade mig, utan att ge mig något mervärde:

700-250= 500 kr. Jag betalade alltså 500kr i månaden för mycket. Jag uppskattar att perioden varade i 4 år, det blir 500*12*4=24000kr.

Känns nästan overkligt, men över 4 år betalade jag alltså 24000kr för ingenting. Jag kan komma både 1 och 2 saker som är roligare att spendera pengar på.

Mobilabonnemang

spara pengar på att ha billigare mobilNästa åtgärd var att kolla över mitt/mina telefonabonnemang. Jag hade såklart den senaste iPhone på ett abonnemang. Jag uppskattar att en sådan kostar ca 8000kr. Lyckligtvis var min bindningstid snart slut så jag lät den gå och förlängde inte. Jag har fortfarande samma iPhone men ett betydligt billigare abonnemang på ca 100kr/månad som fyller alla mina behov. Hade jag kommit på detta tidigare hade jag inte köpt en ny iPhone, jag hade köp en billigare variant för halva eller kanske till och med en tredjedel av priset och även en sådan hade utan tvekan uppfyllt mina behov för en telefon.

Abonnemanget jag hade kostade även alldeles för mycket för mig, massor av data, samtalstimmar och obegränsat med sms. Inget jag kom i närheten av. Om jag kommer ihåg rätt var själva abonnemangsdelen 400kr i månaden

Snabbt räknat på detta exempel: antalet månader * den för höga kostnaden = 24 * (400-100)= 7200 sen räknar jag att min iPhone kostade ca 5000kr för mycket. Totalt sett har dessa 2 kostat mig 24000+7200+5000=36200. Mycket pengar.

De här 2 exemplen är bara smågrejer egentligen. Många har mycket värre, t.ex. bilar/båtar/motorcyklar på avbetalning men som tur är har jag aldrig varit särskilt intresserad och bara haft bil, relativt billig bil som jag köpt begagnat.

Vilka dyra utgifter har du lyckats kapa? Dela med dig i kommentarerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *